Specialisaties

Psychomotorische Kindertherapie (PMKT)

In de psychomotorische kindertherapie wordt methodisch gewerkt met gerichte interventies met vaktherapeutische middelen die het best passen bij het individuele kind, bijvoorbeeld lichaamsgericht spel, bewegings- en spelmaterialen, muzikale, sensorische en creatieve middelen. Het kind doet binnen de relatie met de therapeut fysieke, zintuiglijke, emotionele en cognitieve en sociale ervaringen op, waarbij het kind spelenderwijs andere gedragspatronen ontwikkelt. Bijzonder aan PMKT is de ontwikkelingsgerichte manier van werken die aansluit op de belevingswereld van het kind. Het kind kan zich uiten zonder woorden en negatieve ervaringen verwerken. Het krijgt grip op zijn behoeftes en gevoelens (regulatie), gaat zichzelf beter begrijpen en accepteren en leert effectief communiceren met anderen, waardoor het kind zich verder kan ontwikkelen( bron: https://fvb.vaktherapie.nl/download/?id=287115).

PMKT is gericht op kinderen tot en met 12 jaar (basisschool leeftijd).

 

Jeugd en Gezinsprofessional

Een jeugd- en gezinsprofessional wordt ook wel een ‘generalistisch specialist’ genoemd en het werk is dan ook breed. Van het voorkomen of verminderen van opvoedvragen tot opvoedingsondersteuning voor een bepaalde periode, tot specialistische opvoedondersteuning in het kader van jeugdbescherming en specialistische ondersteuning op school.

Zelfvertrouwen


Durf of kan ik het wel? Het lukt me nooit! Ik ben niet goed genoeg! Ik ben lelijk! Ik snap wel dat andere kinderen geen vrienden willen zijn met mij! Dat gaat vast en zeker mis! Een negatief zelfbeeld en gebrek aan zelfvertrouwen kan je kind en zijn ontwikkeling behoorlijk in de weg staan. Het bepaald voor een groot deel hoe je in het leven staat en de wereld tegemoet treed. Hoe mooi zou het zijn als je kind met een positief zelfbeeld, vol zelfvertrouwen, de dingen doet die hij graag zou willen doen en groeit in zijn ontwikkeling?

Weerbaarheid


Durft je kind geen nee te zeggen en/of voor zichzelf op te komen? Laat je kind zich de wet voor schrijven door een ander? Laat hij anderen over zijn grenzen gaan? Denkt hij eerst aan de ander en weinig aan zichzelf? Kan je kind omgaan met kritiek en grapjes die anderen maken? Als je kind niet weerbaar is kan hij vervelende dingen mee maken die niet oké voelen. Dit heeft op zijn beurt weerslag op het welzijn van je kind. Hoe super zou het zijn als je kind weerbaar is en op komt voor zichzelf, zijn grenzen aan geeft, durft aan te geven wat hij wil en om kan gaan met grapjes en kritiek? Lees meer.

Prikkelverwerking


Moeite met aandacht en concentratie? Een dromer? Een vol hoofd? Druk in bewegen, hangerig of angstig in bewegen? Moeite met harde geluiden? Geen vieze handen willen hebben of juist lekker willen kliederen en vies worden? Hoe je kind omgaat met prikkels wisselt per situatie en prikkel. Is je kind gevoelig voor prikkels, een prikkel zoeker, een vermijder of gaat er van alles lang hem heen? Uitdagingen in de prikkelverwerking kunnen zeer vervelend zijn. Hoe heerlijk zou het zijn als dit je functioneren niet in de weg hoeft te staan. Lees meer.

Vaktherapie

Vaktherapie is een manier van behandelen van psychosociale en psychische problematiek waarbij de nadruk ligt op doen en ervaren, en minder op praten. Door gerichte oefeningen en werkvormen kun je jouw problematiek onderzoeken en jouw emoties en gedachten daarbij vormgeven. Door de ervaringen die je zo opdoet, werk je aan bewustwording en kun je nieuwe inzichten verwerven. Je leert bijvoorbeeld op andere manieren te reageren op situaties of gevoelens. Zo kun je nieuwe mogelijkheden ontdekken en vaste patronen doorbreken(bron: https://fvb.vaktherapie.nl/download/?id=287115).

Speltherapie


In samenwerking met meerdere zelfstandig hulpverleners, leveren wij als coöperatie een meer volledig passend aanbod, en is er ook mogelijk tot speltherapie.

Systeemtherapie


Om verandering en verbetering in het gezin te kunnen bereiken werken wij altijd systemisch. Een kind groeit op in een systeem en de onderlinge relaties en interactiepatronen zijn van invloed op het probleem. Zonder veranderingen in het systeem zullen er minder veranderingen in het gedrag van het kind mogelijk zijn. Mochten de vragen dieper van aard zijn, loop je als ouders tegen (opvoed)vragen aan en zijn de bron van deze vragen meer gelegen in je eigen (interactie)patronen en opvoeding, is het zeer wenselijk om als ouders zijnde in gesprek te gaan met een systeemtherapeut.
Binnen systeemtherapie is er veel aandacht voor de onderlinge interactiepatronen en de verbetering hiervan. Er wordt ook rekening gehouden met eventuele belangrijke afwezigen.
Uitgangspunt is dat een probleem of een (psychische) klacht nooit op zichzelf staat. De sociale, relationele en culturele context speelt altijd een rol. De leefsituatie en relaties – samen het systeem – hebben invloed op problemen. Tijdens de therapie wordt besproken welke invloed omgevingsfactoren zoals werk, school, buurt, religie en cultuur hebben op het probleem en op alle betrokken.
Door aandacht en beïnvloeding van meerdere individuen binnen het systeem en hun onderlinge interactiepatronen, kom je sneller tot de kern van het probleem. Gesprekken met een systeemtherapeut zorgen voor meer begrip tussen jou en je naasten. Door het betrekken van naasten bij de therapie, treedt er sneller herstel op. Als betrokkenen elkaar beter begrijpen en ondersteunen, wordt bovendien het risico op verergering of terugkeer van het probleem kleiner.
(Bron; https://www.nvrg.nl/systeemtherapie)

Vragen? Neem gerust contact op.

Kinderpsycholoog


Mochten er vragen zijn omtrent oorzaak van bepaald gedrag, gelegen in de ontwikkeling en kindkenmerken van een kind, is er binnen de coöperatie een mogelijkheid tot onderzoek en behandeling voor kinderen en jongeren met eenduidige problematiek, zoals leer-, gedrag- en sociaal-emotionele problemen.