Na aanmelding vind er een intake plaats. Als ouders hebben jullie daarna nog een aanvullend gesprek met de systeemtherapeut, waarmee ik een samenwerkingsverband ben aangegaan, om te kijken of en hoe zij jullie gezin kan ondersteunen tijdens het proces.
Jouw kind komt een aantal keren ter observatie. Soms is er ook een observatie op school nodig. Daarnaast kunnen er vragenlijsten gegeven worden aan jullie als ouders en mogelijk ook naar school en andere betrokken partijen voor aanvullende informatie.
De uitkomst van het onderzoek leidt tot een persoonlijk advies en behandelplan, dat wordt besproken met jullie als ouders en mogelijk ander betrokken partijen. Na akkoord van het behandelplan start de behandeling. In de praktijk is dit meestal een in elkaar overlopend geheel.
Als therapeut ‘lezen’ we het gedrag van je spelende kind. Ik begeleid je kind bij het uiten van wat jouw kind niet in woorden kan uitdrukken, zijn emoties te verwerken en stress te reguleren. Hierbij maak ik gebruik van een breed aanbod aan middelen, zoals bewegen, lichaamsgerichte oefeningen, spel, muziek, ritme en creatieve middelen.
Jouw kind leert om oude patronen te vervangen door nieuwe ervaringen en krijgt hierbij bruikbare handvatten, die helpend zijn voor zijn ontwikkeling en het verdere leven. Jouw kind staat daardoor weer met zelfvertrouwen in de wereld en kan op eigen kracht weer verder.
Ervaring leert dat het betrekken van de omgeving bij de begeleiding van kinderen van grote waarde is. Tijdens het therapieproces en evaluatiemomenten proberen we jou als ouder zoveel mogelijk hulp en advies op maat te bieden. Jouw kind staat hierin centraal.
De systeemtherapeut is er voor jou en je gezin. Zij gaat met jou als ouder kijken naar zaken waar jij tegen aan loopt en naar de krachten en kwaliteiten van jou binnen het gezin. Dit vindt plaats op onze locatie.
Daarnaast kan het zijn dat er nog extra ondersteuning thuis nodig is. Praktijk Samenspel werkt samen met externe ouderbegeleiders, die bij jullie thuis kunnen komen en vanuit daar jullie passende zorg op maat kunnen bieden.
Aanmelden kan door te mailen. Geef in de omschrijving aan wie je aanmeld, welke hulpvraag je hebt en welke in te zetten hulpverlening je wenst. Ik zal dan zo spoedig mogelijk contact met je opnemen. Ook zal ik je verder informeren over de gang van zaken.
Je kunt bij mij terecht met een verwijzing van bijvoorbeeld de huisarts, de jeugdarts, POH-GGZ, ed. Ook kun je worden aangemeld door de gemeente afdeling jeugdzorg. Ik heb een contract met Samen 14.
Een sessie duurt een uur. Therapie vindt plaats wekelijks of eens per twee weken op dezelfde dag en tijdstip. Therapie en gesprekken bij Praktijk Samenspel kunnen plaats vinden op maandag, dinsdag en donderdag tussen 9.00 en 17.00. Therapie of contact buiten deze tijden is bij mij geen mogelijkheid.
Ik adviseer je ook in je keuze mee te nemen dat een eenmanspraktijk voor- en nadelen heeft; er werken geen andere mensen in mijn praktijk. Dat betekent dat je alleen met mij te maken hebt. Maar dat maakt ook dat als ik vakantie heb (ga uit van alle schoolvakanties regio midden) of naar bijscholingen moet, de therapie vervalt en we elkaar pas kunnen spreken op de volgende afspraak.
De wachtlijst bedraagt nu momenteel 6 maanden.
Aanmelding voor de wachtlijst gaat op volgorde van volledig geretourneerde ingevulde benodigde papieren.
Praktijk Samenspel werkt in nauwe samenwerking met verschillende therapeuten en disciplines van Ervarend Wijs. Ervarend Wijs is een samenwerking van meerdere zelfstandig hulpverleners. Het doel is om zorg op maat te leveren aan kind en gezin door een team van specialisten.
Begrijpelijk wil je graag helderheid over de investeringen die bij de behandelingen horen. Graag vertellen we je hier meer over. Het is soms mogelijk om zonder kosten een behandeling te krijgen. Ik ben gecontracteerd met de gemeenten Samen 14. Helaas heb ik dat momenteel nog niet met de gemeente Almelo en Hof van Twente. Overleg met uw gemeente of hulpverlening bij mij ook mogelijk is vanuit een PGB. Bel of mail ons hier gerust over of laat een bericht achter via de mail.
Mocht je onverhoopt verhinderd zijn, meld dan minimaal 24 uur van tevoren af. Dit kan telefonisch (de voicemail inspreken is voldoende), per app of per mail. Ik kan er dan voor zorgen dat er iemand anders van de vrijgekomen tijd gebruik kan maken. Als je later afbelt, wordt voor de gereserveerde tijd een bedrag van 80 euro in rekening gebracht, want de gemeente vergoedt dit dan niet (‘no show’).
Tijdstip van bellen:
Aangezien ik op werkdagen veelal afspraken heb, ben ik telefonisch niet altijd bereikbaar. Je kunt doordeweeks tijdens werktijden altijd bellen en een boodschap inspreken. De voicemail wordt geregeld afgeluisterd. Een mail sturen werkt vaak nog makkelijker. Ik streef er naar om binnen twee werkdagen contact op te nemen.